Rondetafelgesprek: Ernst Hirsch Ballin, Ad Verbrugge en kandidaat-Kamerleden in gesprek over vertrouwen in de democratie

Socires organiseerde op 6 november j.l. een rondetafelgesprek met Ernst-Hirsch Ballin, Ad Verbrugge en kandidaat-Kamerleden over de staat van de politieke en publieke instituties. Zijn zij vitaal, en hebben zij nog het vertrouwen van de burger? Zo niet, hoe kunnen zij vertrouwen herwinnen? Kijk het terug via https://youtu.be/w5nG8t6R6Gg of klik hieronder.

Voorbij de politieke dagkoersen zijn er twee grote thema’s die steeds terugkeren in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023: kwaliteit van bestuur en bestaanszekerheid. Dan gaat het o.a. om de politieke polarisatie, de toeslagenaffaire, toenemende armoede en het woningtekort. De goede verstaander ziet dat deze twee thema’s ook verwijzen naar een fundamenteel politiek vraagstuk: functioneert het bestuur van ons land wel en slaagt het er nog in om aan zijn maatschappelijke kerntaken te voldoen?

Die vraag wordt des te urgenter vanwege het afkalven van vertrouwen in de samenleving: zowel tussen mensen onderling als in de politiek en publieke instituties. Dat is geen Nederlands fenomeen: wereldwijd hebben we te maken met democratische regressie. Misschien nog wel meer dan het beantwoorden van praktische vragen en problemen is de vraag naar het revitaliseren van het vertrouwen (onderling en in de publieke en democratische instituties) in de samenleving daarom relevant voor de nieuwe Tweede Kamer. Maar is zij daar wel toe in staat?

Samenvatting
Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin sprak een inleiding uit naar aanleiding van zijn boek ‘Waakzaam Burgerschap: vertrouwen in democratie en rechtsstaat herwinnen’ (2022). Dr. Ad Verbrugge sprak over zijn boek ‘De Gezagscrisis: filosofisch essay over een wankele orde’ (2023). Kandiaat-Kamerleden Joost Sneller (D66), Mona Keijzer (BBB), Ulysse Ellian (VVD), Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA), Derk Boswijk (CDA) en Don Ceder (CU) gingen vervolgens met de inleiders in gesprek. Hebben zij oog voor de sluimerende democratische crisis - en hoe gaan zij die adresseren in de loop van de nieuwe zittingsperiode van de Tweede Kamer?


Over de sprekers 

Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin was minister van Justitie (1989-1994 en 2006-2010) en is emeritus universiteitshoogleraar Tilburg University en emeritus hoogleraar rechten van de mens Universiteit van Amsterdam.

Dr. Ad Verbrugge is universitair hoofddocent sociale en culturele filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en oprichter van o.a. vereniging Beter Onderwijs Nederland; de Filosofische School Nederland; onderzoekscentrum Èthos; en mediakanaal De Nieuwe Wereld.