Burgemeester Ton Heerts in gesprek met Young Professionals

27 juni 2023 – De tweede cyclus van het young professionals programma is nu echt begonnen. Op vrijdag 23 juni ging een groep deelnemers in gesprek met burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn. In de twee uur durende ontmoeting deelde Heerts uitgebreid over zijn loopbaan, zijn persoonlijk leven en zijn visie op actuele politieke en maatschappelijke thema’s.

Ton Heerts begon zijn loopbaan bij de Koninklijke Marechaussee. Na zijn stationering in Apeldoorn is hij nooit meer uit “het dorp” – zoals hij liefkozend zegt over de plaats waar hij sinds december 2019 burgemeester is – vertrokken, ook niet toen zijn carrière hem via het bestuur van vakbond FNV naar de Tweede Kamer voerde. Na een termijn in het parlement namens de PvdA keerde hij als voorzitter terug bij FNV. Later werd hij bestuursvoorzitter van de MBO Raad, tot de vacature van burgemeester in zijn woonplaats op zijn pad kwam.

Ondanks zijn jeugd in CDA-bolwerk Tubbergen is Heerts overtuigd sociaal-democraat. De overtuiging dat het individu bestaanszekerheid moet hebben loopt als een rode draad door zijn werkend bestaan. In zijn functies bij de vakbond, in de politiek en als onderwijsbestuurder heeft hij zich hier hard voor gemaakt. Daarnaast benadrukt hij het belang voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke ethiek. Het is ook dat verantwoordelijkheidsgevoel dat hem drijft op momenten dat het werk druk wordt of hem zwaar valt. De les die hij wil meegeven aan de jongeren is dat het doorgeven van de welvaart en schoonheid waar wij in opgegroeid zijn een belangrijke en verantwoordelijke taak is.

Het young professionals programma is een onderdeel van het programma Zorg voor de Schepping/Laudato Si’ en wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Thomas More. Mensen op belangrijke maatschappelijke posities vertellen jonge werken over hun loopbaan en hun persoonlijk leven, de keuzes die ze daarin gemaakt hebben en de lessen die ze hebben geleerd. Later dit jaar volgen gesprekken met Mark Buck en minister Karien van Gennip.