Herdenking 75+1 Jaar Vrijheid met documentaire vanuit Tubbergen

Vanuit de gemeente Tubbergen (Overijssel) werd de aftrap gegeven van de herdenking 75+1 jaar vrijheid, nu bijna een jaar geleden. Dat gebeurde met een documentaire over het thema Vrijheid & Verantwoordelijkheid. De documentaire is geproduceerd door Socires in samenwerking met het Wilminktheater. Programmamaker Bas Westerweel is regisseur en presentator van de documentaire. Hij interviewt o.a. Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie) over de betekenis van vrijheid vandaag voor Tubbergen, Nederland en Europa.

De landelijke aftrap van de viering 75 Jaar Vrijheid zou in Tubbergen plaatsvinden, maar kon vanwege corona niet doorgaan. De organisatie (Nationaal Comité 4 & 5 mei, de stichting Socires, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en gemeente Tubbergen) heeft daarom besloten tot een aangepast programma voor het nieuwe herdenkingsjaar: 75+1.

In de documentaire komen inwoners, waaronder scholieren, uit de gemeente Tubbergen aan het woord over de oorlog, bevrijding, en de betekenis van vrijheid vandaag. Ook interviewde documentairemaker Bas Westerweel naast Frans Timmermans, historicus Mathieu Segers, filosoof Welmoed Vlieger en burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen over de vraag: hoe gaan vrijheid en verantwoordelijkheid samen? De documentaire is te zien op www.vrijheid- verantwoordelijkheid.nl.